Wespen

De meeste mensen herkennen wespen door hun geel/ zwarte lichaam in combinatie met hun vlieg- en zoekgedrag in de directe omgeving van zoetigheid.

Wespen behoren samen met bijen, hommels en mieren tot de orde van de vliesvleugeligen. In ons land komen van deze insectenorde meer dan 4000 soorten voor, waarvan maar een klein aantal (ongeveer 10 soorten) echt hinderlijk zijn, doordat deze pijnlijk steken of in huis overlast bezorgen.

Van de sociale wespen overwinterd alleen de koningin. Zij zoekt een beschutte plek in huizen, schuren of boomholtes, waar ze tijdens de winter verblijft en tot zo’n -6°C kan overleven. In het vroege voorjaar (februari/maart) ontwaakt ze en gaat ze op zoek naar een geschikte plaats voor het bouwen van een nest, met als voorkeur een schemerige tot donkere ruimte. Ze verzamelt bouwmateriaal van verweerd of verrot hout, door hier op te kauwen en het toevoegen van speeksel ontstaat er een soort papier waarmee ze haar nestje bouwt. In haar nestje bevindt zich een horizontaal raatje met 10 tot 20 cellen, waar ze eitjes in legt, die ze netjes warm houdt. Na zo’n 3 tot 5 weken zijn de eitjes gegroeid van eitje naar volwassen wesp en zijn ze werksters geworden, deze zijn wat kleiner dan de koningin en helpen haar met de broedzorg en het bouwen van nieuwe cellen. Als de eerste raat groot genoeg is, wordt er door middel van pijlers een tweede raat onder gebouwd, in de loop van het seizoen groeit het nest verder uit. Het maximale aantal wespen per nest varieert per soort, zo kan bij een hoornaar het aantal variëren van 50 tot 700 en bij de middelste wesp van 100 tot 250. De gewone- en Duitse wesp kunnen een nest vullen van wel 500 tot enkele duizenden wespen!

Wespennest

Wanneer u een wespennest ontdekt is het vooral noodzaak niet in paniek te raken, als u zelf rustig blijft zal ook een wesp u niet snel steken. Mijdt ook zoveel mogelijk de directe omgeving van het nest. Heeft u last van deze wespen stop dan nooit de uitvliegopeningen, bijvoorbeeld in muren, dicht. Wespen zoeken altijd een uitweg en zo loopt u de kans dat ze deze uitweg aan de binnenkant van uw huis vinden, waardoor de overlast nog groter is. Het zelf bestrijden van een wespennest wordt afgeraden, de meeste mensen beschikken niet over de juiste apparatuur en middelen om een nest te bestrijden.  


Wespensteek

Mocht u toch gestoken worden door een wesp dan kunt u dit soms zien door het ontstaan van een klein wit rondje rond de steekplek. Later word deze plek rood en opgezwollen. Een wespensteek is niet levensbedreigend, tenzij men in de mond of bij de keel gestoken wordt, dan kan de zwelling de luchtweg afsluiten. In zo’n geval is een bezoek aan een arts vereist. Koeling vermindert de zwelling, geef bij een steek in de mondholte enkel ijsjes te eten, bij een steek in de hals kunnen ijsblokjes in een washandje helpen om de zwelling te doen verminderen. Een allergische reactie op een wespensteek is wel levensbedreigend, de reactie overstijgt dan het lokale steekniveau. Zo kan roodheid zich verspreiden over het hele lichaam of kan de bloeddruk dalen, tevens is zwelling van de luchtweg mogelijk wat benauwdheid tot gevolg heeft. De plaats van de steek doet er bij een allergische reactie niet toe, het hele lichaam reageert dan op de steek. Zo’n patiënt moet met spoed naar een huisarts of ziekenhuis.